Bewindvoering
Wat is bewindvoering
Bewindvoering (beschermingsbewind) is bedoeld voor mensen die tijdelijk of langdurig niet in staat zijn zelf voor hun financiële administratie te zorgen. Dit kan zijn door lichamelijke of geestelijke problemen of de situatie waarin zij verkeren.
Hoe gaat het in zijn werk
Beschermingsbewind wordt aangevraagd bij de rechtbank. U kunt dit zelf doen, maar ook uw partner of naaste familieleden kunnen een verzoek hiertoe doen. Bij een minderjarige kan een voogd beschermingsbewind aanvragen.
Waarom een professionele bewindvoerder
Als familielid is het soms moeilijk om zorg en geldzaken van elkaar te scheiden. Om dit toch goed geregeld te hebben, kan Stichting Pit door de rechter aangesteld worden als beheerder van uw financiën. Ons kantoor neemt dan de verantwoordelijkheid voor het beheer van uw financiën van u over en staat daarbij onder controle van de kantonrechter.
Dit betekent dat Stichting Pit met betrekking tot bewindvoering aan alle wettelijke kwaliteitseisen voldoet. Ons kantoor legt jaarlijks verantwoording af aan de kantonrechter. Dit gebeurt door middel van een financieel verslag voor elke cliënt afzonderlijk.
Beschermingsbewind en schulden
Beschermingsbewind is niet hetzelfde als schuldsanering. Wanneer u schulden heeft, zal uw bewindvoerder samen met u kijken hoe deze schulden het beste kunnen worden opgelost. Indien mogelijk begeleiden wij u naar de schuldhulpverlening in uw gemeente.
Wat kunt u van ons verwachten
In een intakegesprek komt één van onze consulenten bij u thuis om uw situatie door te spreken en bekijken wij samen met u wat wij voor u kunnen betekenen. Wij verzorgen voor u de aanvraag voor het bewind bij de rechtbank. Wanneer u in beschermingsbewind komt, nemen wij uw financiën van u over. Wij openen een beheerrekening op uw naam, waarop uw inkomen gestort wordt. Hiervan betalen wij uw vaste lasten. Ook ontvangt u, afhankelijk van de mogelijkheden, elke week leefgeld op uw eigen rekening. Alle post die betrekking heeft op uw financiën komt bij de bewindvoerder binnen en wordt door hem/haar afgehandeld.
Ook zal uw bewindvoerder checken of u recht heeft op bepaalde toeslagen, kwijtscheldingen of bijzondere bijstand om uw inkomen te verhogen. De bewindvoerder vraagt deze voorzieningen voor u aan. Tevens doet de bewindvoerder uw jaarlijkse belastingaangifte.